OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Verktygen

Utan rätt verktyg kan man inte praktisera Astronomisk Navigation. De verktyg som behövs och rekommenderas är;

Sextanten

De vinklar man mäter måste mätas (observeras) med hög noggrannhet. Idag är det mest använda instrumentet för detta en sextant. Det finns alternativ till sextanten men de innebär mindre noggrannhet (normalt i form av föregångare till sextanten) eller begränsningar i när vinklarna kan observeras (i form av exempelvis Bris-sextanten som är en fast prisma).

Klockan

Utan en exakt klocka vet man inte vad tiden är då man observerar höjden och därigenom kan man inte använda tabellerna för att (eller på egen hand räkna ut) vad himlakroppens projektionspunkt är. Idag är en exakt klocka något som alla båtar har - om inte annat, lite ironiskt, i form av en GNSS-utrustning. Så i praktiken är detta aldrig ett problem.


Tabellerna

Även om det teoretiskt är möjligt att på egen hand beräkna alla de värden som annars slås upp i tabellerna så är det för nära nog alla inte praktiskt genomförbart. Tabellerna gör att man eliminerar nära nog alla beräkningar. De flesta tabellerna är statiska och behöver aldrig ersättas. Endast en tabell måste anskaffas för varje nytt år.


Besticken

En passare, en linjal och en transportör behövs för att kunna plotta positionen. Notera att inget sjökort behövs!


Formulären

Alla metoder för astronomisk navigation bygger på ett antal steg som navigatören måste göra för att få fram positionen. Att använda bekanta formulär och plottingblad underlättar arbetet mycket för navigatören.


Plottingblad

Då den astronomiska navigationen bygger på krysspejling krävs ett blad att krysspejla på. Detta benämns som ett plottingblad. Det kan också ses som ett mycket primitivt sjökort som är i rätt skala men utan annat innehåll än just krysspejlingen som man ritar in själv.

Uppställningar

De "matematiska" uppställningarna finns ofta i någon form på de olika formulären. Att ha de sammanställda i sitt navigations material underlättar ofta.OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.


Sidan ändrades senast 2021-03-07 15:59 och är visad 1697 gånger.