Verktygen

Utan rätt verktyg kan man inte praktisera Astronomisk Navigation. De verktyg som behövs och rekommenderas är;

Sextanten

De vinklar man mäter måste mätas (observeras) med hög precision. Idag är det mest använda instrumentet för detta en sextant. Det finns alternativ till sextanten men de innebär mindre precision (normalt i form av föregångare till sextanten) eller begränsningar i när vinklarna kan observeras (i form av exempelvis Bris-sextanten som är en fast prisma).

Klockan

Utan en exakt klocka vet man inte vad tiden är då man observerar höjden och därigenom kan man inte använda tabellerna för att (eller på egen hand räkna ut) vad himlakroppens projektionspunkt är. Idag är en exakt klocka något som alla båtar har - om inte annat, lite ironiskt, i form av en GNSS-utrustning. Så i praktiken är detta aldrig ett problem.


Tabellerna

Även om det teoretiskt är möjligt att på egen hand beräkna alla de värden som annars slås upp i tabellerna så är det för nära nog alla inte praktiskt genomförbart. Tabellerna gör att man eliminerar nära nog alla beräkningar. De flesta tabellerna är statiska och behöver aldrig ersättas. Endast en tabell måste anskaffas för varje nytt år.


Besticken

En passare, en linjal och en transportör behövs för att kunna plotta positionen. Notera att inget sjökort behövs!


Miniräknare

Att använda en miniräknare vid astronomisk navigation är möjligt men underlättar inte för de flesta. Det finns speciella navigationsminiräknare som man kan köpa om man vill som då även ersätter i princip alla tabeller och formulär.


Formulären

Alla metoder för astronomisk navigation bygger på ett antal steg som navigatören måste göra för att få fram positionen. Att använda bekanta formulär och plottingblad underlättar arbetet mycket för navigatören.


Plottingblad

Då den astronomiska navigationen bygger på krysspejling krävs ett blad att krysspejla på. Detta benämns som ett plottingblad. Det kan också ses som ett mycket primitivt sjökort som är i rätt skala men utan annat innehåll än just krysspejlingen som man ritar in själv.


Uppställningar

De "matematiska" uppställningarna finns ofta i någon form på de olika formulären. Att ha de sammanställda i sitt navigations material underlättar ofta.


Konstgjord horisont

Vad gör man om man inte kan se horisonten? Då kan man använda en så kallar konstgjord horisont (eller artificiell horisont). I detta avsnitt beskrivs hur man använder denna.


Eget plottingblad

I detta utbildningsmaterial utgår vi i första hand ifrån förtryckta plottingblad. Sådana är naturligtvis inte nödvändiga - det går att göra egna utifrån ett blankt (eller med fördel rutigt) papper.


Star-finder

Med hjälp av en Star-finder kan man ta fram höjden och azimuten till de olika navigationsstjärnorna utan tabeller.


Programvaror

Gammal teknik i all ära men går det inte att modernisera den astronomiska navigationen och använda datorer och programvaror istället? Självklart! Men det blir inte riktigt som förr om man gör det... Här finns ett antal länkar till olika programvaror!

Hjälpmedel

Här finns exempel på andra hjälpmedel. Mest "roliga" saker som inte ger någon direkt nytta...



OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-06-29 15:52 och är visad 3699 gånger.