Övningsuppgifter

Att lära sig astronomisk navigation utan att öva är omöjligt. Önskar du lära dig behärska de olika metoderna, tabellerna, formulären och plottning finns här övningsuppgifter på alla delmoment samt ett antal kompletta övningar på de olika metoderna som summerar alla momenten i en och samma övningsuppgift.

Avslutningsvis finns ett övningsprov för dig som göra en sista repetition för att bekräfta dina kunskaper. För övningsprovet finns inget facit i utbildningsmaterialet (svar på om du gjort rätt eller fel kan dock erhållas om du mejlar in övningsprovet till oss).

Många av övningsuppgifterna kräver nautikalalmanackan för år 2000 för att kunna lösas i enlighet med facit. Utdrag av denna finns nedan som i stort enbart innehåller de sidor som krävs för övningsuppgifterna. Den kompletta nautikalalmanackan för år 2000 finns under kapitlet Tabeller för den som så önskar.

Fel i facit?

Hittar du fel i facit? Rapportera då gärna det till oss!

Läs här om kända fel i övningsuppgifterna och dess facit...

Nödvändiga tabeller

Förutom Sight Reduction-tabellerna och Selected Stars-tabellen (finns under kapitlet Tabeller) finns alla nödvändiga tabeller för övningsuppgifterna i en samlad PDF-fil. Det underlättar att ha denna PDF utskriven på papper - gärna dubbelsidigt.

Formulär och plottingblad

Många av övningsuppgifterna blir mycket enklare att lösa om man använder ett formulär för vägledningen genom de olika stegen samt beräkningarna och ett plottingblad för att plotta ortlinjerna och senare läsa av positionen.

Övningsuppgifter


Lösningsarbete

De olika avsnitten för Övningsuppgifter är;


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-04-30 14:05 och är visad 1405 gånger.