Övningsuppgifter

OBS!

Kapitlet med övningsuppgifter är under omarbetning. Facit till en del av övningsuppgifterna är inte flyttade hit ännu.


Att lära sig astronomisk navigation utan att öva är omöjligt. Önskar du lära dig behärska de olika metoderna, tabellerna, formulären och plottning finns här övningsuppgifter på alla delmoment samt ett antal kompletta övningar på de olika metoderna som summerar alla momenten i en och samma övningsuppgift.

Avslutningsvis finns ett övningsprov för dig som göra en sista repetition för att bekräfta dina kunskaper. För övningsprovet finns inget facit i utbildningsmaterialet (svar på om du gjort rätt eller fel kan dock erhållas om du mejlar in övningsprovet till oss).

Många av övningsuppgifterna kräver nautikalalmanackan för år 2000 för att kunna lösas i enlighet med facit. Utdrag av denna finns nedan som i stort enbart innehåller de sidor som krävs för övningsuppgifterna. Den kompletta nautikalalmanackan för år 2000 finns under kapitlet Bilagor för den som så önskar.

Fel i facit?

Läs här...

Nödvändiga tabeller

Förutom Sight Reduction-tabellerna och Selected Stars-tabellen (finns under kapitlet Bilagor) finns alla nödvändiga tabeller för övningsuppgifterna i en samlad PDF-fil. Det underlättar att ha denna PDF utskriven på papper - gärna dubbelsidigt.

Formulär och plottingblad

Många av övningsuppgifterna blir mycket enklare att lösa om man använder ett formulär för vägledningen genom de olika stegen samt beräkningarna och ett plottingblad för att plotta ortlinjerna och senare läsa av positionen.

Övningsuppgifter


Lösningsarbete

De olika avsnitten för Övningsuppgifter är;


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa.
Sidan ändrades senast 2023-01-27 11:37 och är visad 204 gånger.