Observationen

Många som inte har kunskap rörande astronomisk navigation tror att själva observationen med hjälp av sextanten är "hela arbetet" och att det är det som är komplicerat.

I praktiken är observationen för de allra flesta det enkla att lära och göra och arbetet som följer därefter för att i förlängningen få fram en korrekt position det som ses som komplicerat.

I detta kapitel är det bara användandet av sextanten för själva observationen som vi fokuserar på. Vad vi kommer att erhålla är en så kallad observation i form av en höjd mätt med sextanten. Höjden vi har fått fram är vinkeln i grader och minuter mellan horisonten och himlakroppen vi har observerat.

Det finns övningsuppgifter för avläsning av en sextant för den som önskar öva;


Inledning

Arbetsgång

Andra metoder


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-01-25 17:17 och är visad 1865 gånger.