OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Stödmetoder

Metoderna för att finns en ortlinje och position behöver ibland användas tillsammans med en stödmetod. Dessa beskrivs i detta kapitel.

Sanna middagen

Solen, och alla andra himlakroppar, står som absolut högst på himlavalvet en mycket kort stund varje dag. Vet man vid vilken tid detta inträffar just där man befinner sig kan detta användas vid flera former av astronomisk navigation. I navigationssammanhang kallas denna tidpunkt för Sanna middagen.


Gryning / Skymning

Astronomisk navigation är endast möjligt då horisonten syns (därmed är det inte möjligt att navigera på natten med hjälp av stjärnorna). Men då stjärnorna bara syns i gryningen, natten och skymningen blir det viktigt att kunna beräkna när det är gryning och skymning.


Räkna baklänges

Att hitta de mindre ljusstarka himlakropparna på himlavalvet kan vara mycket svårt och/eller tidsödande. Att då ha kunskap i hur man "räknar baklänges" är mycket användbart. Med denna metod kan man då beräkna var himlakroppen finns med hjälp av Sight Reduction-tabellen.OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.


Sidan ändrades senast 2021-03-07 15:46 och är visad 1322 gånger.