OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Sextanten


Tamayas guldplätterade sextant

Sextanten är ett precisionsinstrument utvecklat under andra halvan av 1700-talet. En välbyggd marin sextant avsedd för astronomisk navigation mäter vinklar med en noggrannhet om ner till 1/600-dels grad. Detta kapitel har egentligen inget med astronomisk navigation att göra utan fokuserar helt på det primära verktyget som används; Sextanten.

Hur fungerar den?


Sextanten; En vinkelmätare

Sextanten är en finurligt konstruerad vinkelmätare med mycket stor precision. Med hjälp av en fast och en rörlig spegel erhålls en vinkel.


Historik


En av de första sextanterna.

Sextanten är en vidareutveckling av liknande men mer primitiva vinkelmätare. Den första sextanten byggdes av John Bird 1757.


Konstruktionen


Olika konstruktioner.

En sextant ska bland annat vara lätt, hålla formen, ha lågt luftmotstånd, vara hållbar och mäta exakt. Det är inte en helt enkel uppgift att kombinera dessa krav.


Varianter


Bris-sextant

Utifrån de utmaningar som konstruktionen av en sextant ger så har det naturligt utvecklats många olika varianter för att passa olika behov. Här beskrivs en del av alla dessa varianter.


Kalibrering


Sextantkalibrering

Ett precisionsinstrument som sextanten är måste kalibreras. Detta görs vid tillverkningen men kan efter en tids användning behöva göras igen för att den ska vara så exakt som man önskar.


Köptips


Köptips.

Funderar du på att köpa en sextant hittar du här en mängd tips inför ditt köp både av en ny eller begagnad sextant.


Förvaring & Skötsel


Sextantskåp

En sextant kräver omvårdad och omsorg för att fungera bra. Här ges en mängd råd om förvaring och skötsel för att säkerställa detta.


Tillverkare


Tamayas logotype

Genom åren har många företag tillverkat fantastiska sextanter. Här beskrivs några av dem som är vanliga och relativt enkla att hitta på marknaden idag både nya och begagnade.OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.


Sidan ändrades senast 2021-04-18 18:04 och är visad 381 gånger.