En sextant kan används för många olika typer av navigation; både astronomisk som terrestiell. I detta kapitel beskrivs de olika metoderna var och en kortfattat tillsammans med en länk till ett separat kapitel där metoden lärs ut i detalj. Här finns också på samma vis beskrivningar av några stödmetoder som i sig inte bygger på att man använder sextanten men som används i förberedelserna för astronomisk navigation. De olika metoderna är grupperade i olika avsnitt.
Alla metoder för astronomisk navigation bygger på att en eller flera tabeller används. Alla tabeller finns i ett eget kapitel.
Vill man lära sig astronomisk navigation måste man öva på alla metoder man vill behärska. Det finns därför en stor mängd övningsuppgifter att tillgå med facit. Alla övningsuppgifter finns i ett eget kapitel.
Nästan alla beskrivna metoder kan kombineras med varandra för att ge en positionsbestämning. Det går exempelvis utmärkt då man använder interceptmetoden att ta en solhöjd för LOP1 och ta en månhöjd för LOP2.
Eller varför inte en morgonhöjd till en stjärna (LOP1) och sen en middagslatitud (LOP2).
Det går också att kombinera klassisk navigation med död räkning, optisk pejling eller radiopejling med en höjdobservation av valfritt slag för att därigenom få en krysspejling som ger en position.
Kan man få ihop fler än två LOPar på plottingbladet så ökar precisionen ytterligare. Anta att fem LOPar har plottats och alla fem skär varandra inom ett lite område. Då är säkerheten på den positionen mycket hög. Är det en LOP som uppenbart avviker mot de andra fyra så är den avvikande sannolikt direkt felaktig och kan då bortses ifrån då positionen bestäms.
Ute på någon av de stora oceanerna så kanske det ibland räcker med en ungefärlig position. Mät då en höjd och plotta LOP1 och fundera på om det just för ditt behov är tillräckligt.
OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan. |