Tabeller

Astronomisk navigation bygger i praktiken på att man använder ett antal tabeller som eliminerar alla komplicerade beräkningar. I detta kapitel beskrivs dessa tabeller.

De första tabellerna för astronomisk navigation togs fram under 1700-talet. I början var de inte särskilt exakta och togs naturligtvis fram helt för hand. Betänk det arbete som krävdes av de matematiker som satt och räknade fram tabellerna. Idag gör tabellerna att det nära nog inte krävs några kunskaper i matematik för att bli en utmärkt astronomisk navigatör.

Tabeller ges ut av många olika aktörer. Här finns länkar till några av dem;


De olika tabellerna

Alla tabeller finns att ladda ner i de olika avsnitten i detta kapitlet;

Måste man ha tabeller?

Nej. Det går att göra allt matematiskt om man vill och kan. Men för flera av tabellerna är det så pass komplicerat att det inte är praktiskt eller något man normalt gör. I avsnittet Fördjupning/Matematiken finns den bakomliggande matematiken beskriven.

Vilka tabeller behöver man?

Vilka tabeller man behöver beror helt på vilken typ/metod av astronomisk navigation man avser utföra. Läs för respektive metod vilka tabeller som krävs.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-04-30 22:39 och är visad 1233 gånger.