Besticken - Verktygen

De nödvändiga besticken finns sannolikt redan vid båtens navigationsbord. Om inte så är det hög tid att anskaffa dessa. De behövs även för att möjliggöra traditionell navigation på sjökort som komplement till datoriserad navigation på olika typer av datorer som är mer eller mindre standard idag på alla båtar som färdas utomskärs.

Passare

En passare som går att använda med en hand är att föredra. Bilden visar en sådan där skalkarna buktar ut i överkant närmast leden. Detta gör att om man klämmer åt passaren där så öppnas den. Sänker man handen lite och klämmer åt längre ner så stänger man passaren.

Linjal

En linjal för att rita raka linjer behövs. Den är med fördel transparent så det som är ritat under linjalen är synbart genom den.

Transportör

Vinklar måste mätas och ritas ut. Detta görs med hjälp av en transportör. Det finns många olika transportörer på marknaden. Använd en som är bekant!


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-05-02 07:42 och är visad 900 gånger.