Navigationsmetoder

Sextanten är ett precisionsinstrument för att mäta vinklar mycket exakt. Det går naturligtvis att använda exakt uppmätta vinklar även i sin terrestiella navigation.

Krysspejling


Optisk navigering

Genom att lägga sextanten ner på ett plant underlag kan den användas som en mycket exakt krysspejl.


Avståndsmätning


Avståndsmätning

Då man vet den exakta höjden på att föremål. Exempelvis en mast, en fyr, en skorsten eller hög klippa kan sextanten användas för att bestämma avståndet till föremålet. Detta görs genom att mäta vinkel från vattenytan till toppen på föremålet.


Kompasskontroll

Det går också att använda sextanten till kontroll av kompassen. Denna metod beskrivs mest för att de användes förr. Idag är behovet av den i praktiken obefintligt.


Klockkontroll

Det går också att använda sextanten till kontroll av klockan. Denna metod beskrivs mest för att de användes förr. Idag är behovet av den i praktiken obefintligt.OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-04-07 20:45 och är visad 629 gånger.