Eget plottingblad

Att använda ett tryckt plottingblad är smidigt. Men med tiden tar de slut och har man då inte en skrivare eller kopiator tillgänglig så återstår bara att lära sig att konstruera egna plottingblad.

Exemplet nedan utgår ifrån att vi behöver ett plottingblad för AP-området kring S35°, W80°.

Det tar någon minut när man har fått in vanan och är inte särskilt komplicerat. Konstruktionen görs enligt stegen nedan;

1. Ta fram ritverktygen

Ta fram ett rutigt papper (vanligt 5x5 mm är utmärkt), en penna, en transportör, en linjal och en passare. Det går att göra på ett blankt papper också men kräver då lite mer precision för att alla vinklar ska bli rätt och lite fler skalstreck för avläsning.

2. Välja skala

En bra grund är att göra plottningen 24 rutor hög. Att använda mer av pappret ökar risken för att vid en större intercept hamna utanför papperskanten. Samtidigt så blir en större plottning tydligare och mer exakt.OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-06-29 15:44 och är visad 250 gånger.