Formulären - Verktygen

Astronomisk navigation är för den erfarne inte speciellt komplicerat eller svårt. Men för att inte behöva ha allt i huvudet använder nästan alla någon typ av formulär som stöd under arbetet med den astronomiska navigationen.

Astronomisk navigation innebär att utföra ett antal steg vid varje höjdobservation för att gå från observation av vinkeln mellan horisonten och en himlakropp till att plotta en ortlinje.

Att memorera stegen, anteckna alla siffror och göra beräkningarna på ett tomt papper är i högsta grad möjligt men för en mindre erfaren navigatör är det en källa till fel som inte är önskvärt.

Använd därför åtminstone inledningsvis ett formulär för aktuell himlakropp vid astronomiska navigation.

Det finns också mer "standardiserade formulär" som är mer omfattande som går utmärkt att använda. Nedan finner du de som medföljer i brittiska HMNAO:s Sight Reduction-tabeller.

Det går naturligtvis också utmärkt att ta fram egna formulär anpassade efter ens egna behov, önskemål och tankesätt.

Nedan finns bifogat ett antal olika formulär för de olika metoderna och himlakropparna. Prova gärna några olika och välj det som passar ditt sätt att tänka och arbeta bäst.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-05-02 07:42 och är visad 2203 gånger.