Miniräknare / Verktygen


Tamaya NC-77 / Äldre navigationskalkylator.

Att använda en miniräknare vid astronomisk navigation innebär sällan någon direkt hjälp. Rent matematiskt är beräkningarna för de allra flesta så enkla att det går snabbare eller lika fort att räkna ut dem för hand än slå in talen på miniräknaren.

Om en miniräknare används så är det särskilt viktigt att hålla reda på minuter och grader. Det kan aldrig bli mer än 59,999999... (minuter). Blir det 60' är det 1°. Det krävs relativt avancerade miniräknare och lite kunskap om hur dessa används för att den "rakt av" ska kunna räkna med grader och minuter.

Den japanska sextant tillverkaren Tamaya tillverkar och säljer en modern navigationskalkylator.

Programmerbara miniräknare

För de vanligaste beräkningarna kan till alla programmerbara miniräknare relativt enkelt skrivas och läggas in program som gör beräkningarna åt navigatören. Exempelvis CorrDIP, CPLong och SightReduction kan enkelt räknas ut med egna program.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-06-29 16:02 och är visad 406 gånger.