Konstgjord horisont

Här kommer inom kort en beskrivning av hur man kan använda en konstgjord (artificiell) horisont för höjdobservationer med en sextant då en fri horisont saknas. Ute till havs är det nära nog omöjligt att använda denna metod då en båt rör sig för mycket även under mycket lugna förhållanden. Men för bruk på land och inte minst för övning så är en konstgjord horisont mycket användbar.

Allt som behövs är en vätskeyta som är absolut helt stilla och blank. Vatten går bra men olja är ännu bättre. Det finns speciella "konstgjorda horisonter" att köpa i plast som fylls med vatten som skärmas av med två glasskivor för några hundralappar. En sjö, en pol, en tallrik eller liknande med vatten går också bra men risk är att även lite vind krusar vattenytan det allra minsta och då fungerar det inte. Förr användes ofta kvicksilver men av miljöskäl rekommenderas det inte alls!


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-06-29 15:43 och är visad 263 gånger.