Fördjupning

I detta kapitel finns fördjupande information rörande astronomisk navigation. Kapitlet är på många vis att ses som överkurs då det går utmärkt att navigera astronomiskt utan att ha läst eller på annat vis förstått något av det som står eller finns beskrivet i detta kapitel. Men för den intresserade som vill förstå lite mer, lite djupare eller den som bara är nyfiken finns här mycket att ta del av.

Interceptmetoden

Här finner du ännu lite mer historik rörande Interceptmetoden.

Astronomi

För den som undrar lite över hur den astronomiska navigationen hänger ihop med astronomin finns ett avsnitt om detta. Här förklaras de delar av astronomin som har koppling till astronomisk navigation.


Det finstilta

Som alltid kan man inom alla kunskapsområden fördjupa sig ännu lite till vad gäller detaljer. I detta avsnitt fångas upp detaljer som ytterligare förklarar och fördjupar möjligheterna till astronomisk navigation.


Ordlista

Inom all "fackvetenskap" finns ett stort antal begrepp och termer som kan vara bra att känna till. Astronomisk navigation är en kunskap som nära nog excelerar i begrepp och termer.

Nomenklatur

Inom astronomisk navigation i synnerhet och detta utbildningsmaterial särskilt används en mängd förkortningar. Dessa finns här listade och kort förklarade.

Storcirkelnavigation


Storcirkels snitt

Storcirkeln är den kortaste vägen mellan två punkter på jordytan. Exempel på storcirklar är ekvatorn och alla longituder (meridianer). Notera att latituder INTE är storcirklar.


Matematiken

För den som önskar finns också en beskrivning av den bakomliggande matematiken för att på egen hand, utan tabeller, kunna ta fram sin position. Notera att detta är tämligen komplicerat och absolut inget som den vanliga navigatören ens funderar på att använda!OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-06-29 16:49 och är visad 3012 gånger.