Varianter - Sextanten

Under de dryga 250 år som sextanten nu har använts har många varianter konstruerats för olika ändamål och av olika skäl. Utbudet är idag, trots det ringa användandet, fortfarande stort då man köper en ny sextant.

Material

  • Metall - Sextanter tillverkade i metall är normalt överlägsna på alla vis förutom pris och vikt. Olika metaller har olika fördelar. Ofta används idag en kombination av olika lättviktsmetaller för att ge en så formstabil konstruktion som möjligt samtidigt som vikten hålls nere.
  • Plast - I och med plastens intåg i samhället så är det självklart att det tillverkas sextanter i plast. Dessa är lätta, billiga men saknar metallens andra fördelar. För normalt bruk i satellitnavigationstider ger en plastsextant fullt tillräcklig precision.
  • Glas - Den så kallade BRIS-sextanten är egentligen inte en sextant. Men den är rolig ändå! Den är tillverkad helt i glas och väger mindre än 10 gram. Nackdelarna med den är dock många för praktiskt bruk.

Ytbehandling


Tamayas guldplätterade sextant

En sextant används primärt till havs där salthalten i luften är hög. Rätt ytbehandling av sextanten är därför vitalt för att den inte ska rosta eller oxidera och därmed bli mer eller mindre oanvändbar. Äldre sextanter lider ofta av detta. Moderna sextanter är ytbehandlade för att tåla salt, frekvent bruk och i så låg grad som möjligt påverkas av solvärmen. De finns numera också ofta i både ett mörkare och ljusare alternativ beroende på personliga preferenser.

Det har också gått och blivit lite mode i att tillverka sextanter i begränsade upplagor med främst ramen i en "design färg" eller hela sextanten ytbehandlad. Sextant-tillverkaren Tamaya var först ut med detta och tog inför sitt 100-års jubileum fram en helt guldplätterad sextant.

Halvspegeln

Sextanter finns i vanliga varianter gällande halvspegeln. Antingen är "glaset" delat så att hälften är en spegel och den andra hälften vanligt glas så man ser "hälften" himmel och "hälften" horisont i spegeln. Den andra varianten är ett speciellt glas som är halvreflekterande så att man ser både himmeln och horisonten genom glaset. En delad halvspegel dämpar inte ljuset alls och är bättre i gryning/skymning. En halvreflekterande spegel är ofta lite lättare för en nybörjare att använda.

Klämman

Klämman är den man håller inne för att frigöra indexarmen så att den kan justeras till en ungefärlig höjd innan finjustering görs med mikrometerskruven. Klämman kan vara av en enkel friktionsmodell, en som frikopplar indexarmen ifrån kuggarna på skalan eller en trumkonstruktion som kombinerar klämman med mikrometerskruven.

Teleskop

På enklare och billigare sextanter är teleskopet en av delarna som är just "enklare". Det har oftast ingen eller låg förstoring, det är inte ljusstarkt och de eventuella prismorna i det är av lägre kvalitet vilket ger bland annat sämre skärpa.

På sextanter med ett "riktigt" teleskop är detta ofta löstagbart och då också utbytbart. De vanligaste förekommande teleskopen är;


Siktrör
  • Siktrör är ett "teleskop" helt utan förstoring och ofta helt utan glas/prismor av något slag. De är främst användbara vid mycket stänk som annars hade gjort ett vanligt teleskop obrukbart.



Allroundteleskop 3,5x40
  • Teleskop med optiken 3,5x40 eller 4x40 är allroundteleskop för observationer av alla himlakroppar då de har en "lagom" förstoring om 3,5x/4x för att fungera även för mindre himlakroppar och är tillräckligt ljusstarkt för exempelvis stjärnor.



Dagteleskop 7x35
  • Teleskop med optiken 6x40 eller 7x35 har 6x/7x förstoring och är bra för observationer dagtid av solen och månen med stor precision. Mindre himlakroppar i gryning/skymning kan vara svåra att observera då förstoringen är stor och det gör dem svårare att hitta samt att de är ljussvagare.



Sextant med 12x-teleskop monterat
  • Teleskop med 8x eller mer förstoring (ofta 12x) är inte för marint bruk. Förstoringen gör att de är nästintill omöjlig att hantera på ett fartyg som rör sig det allra minsta. Dessa teleskop ger normalt också en upp-och-nervänd spegelbild vilket gör sextanten mycket svårare att hantera. Dessa teleskop benämns ibland som astronomiska teleskop. De är normalt också mycket ljussvaga.



Bubbleteleskop
  • Bubbleteleskop är ett teleskop med inbyggd konsthorisont. Detta gör att en sextant med ett sådant teleskop kan användas på land utan horisont eller till sjöss om vädret inte erbjuder att horisonten kan ses. Sådana teleskop har ofta en liten förstoring vilket gör dem mindre exakta. De är också känsliga för rörelser vilket gör dem tämligen oanvändbara annat än på större och stabila fartyg med små rörelser. Förr i tiden användes bubbleteleskop/bubblesextanter främst på flygplan för positionsbestämning.


Teleskop finns förutom i dessa olika varianter i olika kvalitet. Vissa tillverkare av sextanter köper in teleskop av kända optiktillverkare vilket ofta borgar för hög kvalitet; exempelvis Carl Zeiss-optik.

Digitala sextanter


Digital-sextant

Redan på 1980-talet utvecklades digitala sextanter med en liten dator i som kunde göra vissa beräkningar för att underlätta för navigatören. Det finns moderna digitala sextanter med tämligen avancerade funktioner i den inbyggda datorn.


BRIS-sextanten


Bris-sextant

Det finns en helt egen avdelning för BRIS-sextanten i detta utbildningsmaterial. Läs mycket mer om BRIS-sextanten där; BRIS-sextanten.

Andra användningsområden


Sextant i Apollo-mån-raketen.

Sextanter har historiskt använts inom många olika vetenskapsområden. Inte minst inom flyget, rymden och lantmäteri. För sådana områden har särskilda sextanter utvecklats som inte är lämpliga eller ens möjliga att använda för nautisk navigation.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-05-02 07:38 och är visad 1329 gånger.