Köptips - Sextanten


Modell i metall (Cassens & Plath Horizon Ultra)

Sextanter tillverkas fortfarande. Så önskar man köpa en nytillverkad är det enkelt. Det finns i prisspannet från några hundralappar till tiotusentals kronor för de mest påkostade i metall. På begagnatmarknaden är utbudet stort. Inte minst ifrån alla fartyg som huggs upp och ger en ständig ström av mycket fina begagnade sextanter på exempelvis eBay.

OBS! Priserna nedan är uppdaterad under 2023.

Varning

Var observant på att de allra flesta sextanter som säljs ute på nätet är moderna nytillverkade kopior som på inget vis är ämnade att användas för navigering även om de blänker och ligger i fina trälådor. Och detta även om de säljs som "fully working". Eller så är det sextanter som har 60+ år på nacken och inte så sällan är i ett skick som inte gör dem lämpliga för navigering längre. Är de "antique", "vintage" eller "brass" är de med extremt stor sannolikhet inte heller lämpliga för navigation. Många av dem är mycket dåligt utförda "kopior" av sextanter. De kan se bra ut på bilden men är oanvändbara på grund av inga fungerande filter, ingen fungerande optik, ingen mikrometerskala, inga kalibreringsmöjligheter, dålig mekanik och felplacerade delar för att ge några exempel.

Numera säljs det också riktigt dåliga kopior av aktiva tillverkas sextanter. En ny bra/fin sextant i metall kostar minst 15 000 kronor. Är den billigare är det en förfalskning. Överväger du köp av en ny sextant är det ofta bra att välja en känd återförsäljare!

Står det inte fabrikat/namnet på tillverkaren av sextanten i annonsen (eller helst på sextanten) är det troligen en modern kopia eller något väldigt gammalt. Står det inte, eller går inte tillverkningsåret att utläsa på bilderna, så är det troligen en modern kopia eller något väldigt gammalt. Troligen har alla "äkta" sextanter ett serienummer instämplat någonstans.

En sextant som är tillverkad före 1970 är troligen för gammal för att med stor sannolikhet fungera bra utan en omfattande och ibland mycket dyr renovering. Vill du ha en väl fungerande sextant och är lite osäker så undvik dessa sextanter.

Var också observant på om det följer med något teleskop och i så fall vilken typ av teleskop. Inte helt sällan så säljs sextanter där teleskopet av någon anledning inte medföljer.

Några tips om "valmöjligheter"...

När man väl har beslutet sig för att köpa en sextant kan man börja fundera på bland annat dessa "parametrar".

  • Vikt - En plast är lätt men sämre. En i aluminium är bättre och en i brons ännu bättre.
  • Pris - Begagnad? Plast? Billig? Bra? Räkna med att under 5 000 kronor kommer du inte under för en sextant i metall som duger för navigation.
  • Känsla - En dyrare och mer påkostad ger en helt annan känsla än en billig. En plast ger inte samma känsla som en i metall.
  • Kvalitet - Som nästan alltid kostar kvalitet. En ny sextant metall för över 20 000 kronor är bättre än en ny i metall för 8000 kronor.
  • Prestanda - Se kvalitet ovan. De dyrare ger en mer exakt observation och är enklare att göra en exakt observation med.
  • Optik - Hur bra optik styrs av kvalitén och prestandan. Men olika optik är bra till olika himlakroppar. Oftast är det solen man börjar med så välj med fördel en sådan optik om du är nybörjare.
  • Elegans - En plastsextant är inte elegant. I metall så finns det idag "designade" sextanter som är eloxerade i olika färger för att "matcha" ägaren eller båten.
  • Ålder - Äldre sextanter är billigare men ofta mer slitna eller inte lika exakta.
  • Belysning - Mer påkostade sextanter har belysning av skalan så att den kan läsas av i mörker.
  • Vilka himlakroppar -
  • Material - En i plast är lättare men mindre hållbar. En i metall är tyngre men mer hållbar och exaktare.
  • Färg - Svart? Vit? Grå? Blå? Idag finns sextanter i många färger.

Ny sextant

Vid köp av en ny sextant är det i huvudsak fem priskategorier man har att välja mellan;

  • Billig - Budget i plast
  • Relativt billig - Påkostad i plast
  • Mindre dyr - Budget i metall
  • Dyrast - Påkostad i metall
  • Alla prisnivåer - Prydnadssextant

Notera "Varningarna" tidigare i detta avsnitt innan en begagnad sextant köps.

Budget i plast


Davis Mark 3

Davis Instruments tillverkar en mycket enkel men ändå fullt fungerande plastsextant. Priset för en ny är cirka 1 000 kronor. Allt är enkelt på den och precisionen är därefter men det går att göra observationer av främst solen med den. För övningsändamål är den utmärkt.

Påkostad i plast


Davis Mark 25

Davis Instrument har två mer påkostade modeller i plast. Mark 15 är den enklare av dem och Mark 25 är den mest påkostade. Skillnaden mellan dem är inte enorm. Mark 25 har lite bättre optik, lite bättre filter, belysning av indexskalan och är tillverkad i lite bättre plast. Båda dessa fungerar utmärkt för övning och navigation. Priset för en ny Mark 25 är drygt 4 000 kronor.

Budget i metall


Astra IIIB

Celestaire tillverkar två modeller av sin Astra III-sextant. Delux som är den enklare och Professional som är lite mer påkostad. Båda är dock att klassa som budgetsextanter. Priset för en ny Astra III är cirka 10 000 kronor.

Skillnaden mot de påkostade är främst i att konstruktionen är enklare och billigare material har använts. En Astra III-sextant fungerar utmärkt för navigation!

Påkostad i metall


Tamaya Spica (MS-733)

Påkostade sextanter i metall är egentligen "den vanliga typen". Det är dessa som i alla tider har använts vid navigation. Utbudet är fortfarande förvånansvärt stort och priserna ligger mellan 15 000 och 25 000 kronor utan extra tillbehör. Dessa sextanter är alla mycket bra och fungerar utmärkt för navigation och kommer att göra så under många år framöver även vid mycket frekvent användande. Skillnaden mellan dem är små men de dyrare har ofta lite dyrare material, lite bättre optik och lite mer påkostad konstruktion.

Prydnadssextant


Prydnadssextant

På internet finns ett mycket stort utbud av prydnadsextanter. De är ofta vackra att se på i sina fina trälådor men de är inte användbara för navigation. Men önskar man ha en sextant i bokhyllan eller uppsatt på en vägg är de ofta utmärkta prydnader. Priset för en prydnadssextant börjar på cirka 500 kronor och går upp till några tusenlappar eller många tusenlappar för en antik som inte är användbar. Läs även varningarna tidigare i detta kapitel för tips/varningar om dessa.

Papper...


Pappsextant

Det finns också en sextant tillverkad, av Celestaire, i papp/kartong som har tagits fram främst för demonstration och/eller utbildning. Den tål inte fukt, vatten eller regelbunden användning. Men kostnaden är låg. Runt 300 kronor.

Begagnad sextant


Begagnad (Tamaya)

Att köpa en begagnad sextant för att använda för navigation/övning är i högsta grad möjligt och ofta att rekommendera om man vill ha en lite bättre sextant!

Notera varningarna tidigare i detta avsnitt innan en begagnad sextant beställs.

Bra begagnade sextanter säljs ofta från Indien eller liknande länder där fartyg huggs upp. Då säljes riktiga "skepps-sextanter". Priserna på bra begagnade sextanter i metall brukar börja på runt 5 000 kronor och gå upp till runt 8 000 kronor för mycket fina exemplar. Är priset under 4 000 kronor är det troligen något som är direkt fel med det köpet.

Tänk på att moms, tull och frakt ofta tillkommer vid köp av en begagnad sextant från utlandet.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-05-02 07:39 och är visad 2850 gånger.