Jorden är uppdelad i 24 tidszoner. Historiskt sett utgår tidszonerna ifrån Greenwich strax öster om London och begreppet GMT (Greenwich Mean Time) är därför känt av de flesta. GMT har nu ersatts av UTC (Coordinated Universal Time). Läs mer om dessa i kapitlet Inledning/Tiden.
Storbritannien ligger i tidszonen UTC. Sverige och Frankrike ligger i tidszonen UTC+1. Finland ligger i tidszonen UTC+2. New York (USA) ligger i tidszonen UTC-5.
Solen går upp i öster och då den roterar från väst mot öst (moturs om man ser på jorden ovanifrån mot nordpolen) går därmed solen i Sverige upp tidigare än vad den gör i Storbritannien. Vi (Sverige) ligger på "plus" före Storbritannien och har därför UTC+1 som tidszon.
För sommartid på norra halvklotet lägger man till en timma till den lokala tiden. På södra halvklotet gör man likadant men då i form av "vintertid". Noterbart är också att långt ifrån alla länder har sommar- eller vintertid.
12:25 (Svensk normaltid) +01:00 (Justering till sommartid) ================================== 13:25 (Svensk sommartid)
Det finns övningsuppgifter för tidszoner för den som önskar öva;
Det är, främst då man är ovan, praktiskt och förenklande om man vid varje klockslag och i vissa fall även datum man skriver också skriver vilken tidszon som är aktuell för tiden/datumet.
I detta utbildningsmaterial används normalt följande notation;
För att räkna om UTC-tid till lokaltid adderar man tidszonen till UTC-tiden och får då den lokala tiden.
En UTC-klocka visar 14:57 på Bermuda som ligger i tidszon UTC-4. Vad är den lokala tiden? Plus och Minus för tidszonen ger subtraktion.
14:57 (UTC) +UTC-4 (Tidszon för Bermuda) =========================== 10:57 (Lokal tid)
En UTC-klocka visar 14:57 på Mauritius som ligger i tidszon UTC+4. Vad är den lokala tiden? Plus och Plus för tidszonen ger addition.
14:57 (UTC) +UTC+4 (Tidszon för Mauritius) ============================= 18:57 (Lokal tid)
Vid omräkning från lokal tid till UTC-tid subtraherar man istället tidszonen från den lokala tiden.
Minus och Minus för tidszonen ger addition.
10:57 (Lokal tid på Bermuda) -UTC-4 (Tidszon för Bermuda) ============================ 14:57 (UTC)
Minus och Plus för tidszonen ger subtraktion.
18:57 (Lokal tid på Mauritius) -UTC+4 (Tidszon för Mauritius) ============================== 14:57 (UTC)
I och med att astronomisk navigation så att säga använder hela jorden på en gång drabbas vi lite ytterligare av detta med tidszoner. Vi kan ha ett datum där vi är och ett annat datum vid nollmeridianen. När klockan är 18:35Lokal den 21:e juni där vi befinner oss (Pitcairn-öarna i Stilla Havet med tidszonen UTC-9) vad är då UTC-tiden och UTC-datumet?
18:35 (Lokal tid på Pitcairn) -UTC-9 (Tidszonen för Pitcairn) ============================== 27:35 ("UTC-tid")
Klockslaget 27:35 har vi inte på vår klocka. Alltså måste vi subtrahera med 24:00 för att få rätt klockslag.
27:35 ("UTC-tid") -24:00 (Ett dygn framåt) ====================== 3:35 (UTC)
Klockan är således 03:35UTC. Men vi kan också ganska enkelt förstå att vi har bytt datum under våra beräkningar. Vi har den 21:e juni på Pitcairn men vid Greenwich som UTC-tiden utgår ifrån har vi den 22:a juni (klockan 03:35 på natten).
Detta med vilket datum vi har lokalt och vilket UTC-datum vi har är viktigt att komma ihåg att kontrollera då vi senare ska hämta information i Nautikalalmanackan utifrån UTC-datum och UTC-tiden. Ett tydligt sätt att arbeta med tidszonerna är att rita jorden uppifrån och markera de olika tiderna man har att arbeta med ihop med 00-slaget och därmed skiftet av datum. Se bilderna nedan som ett exempel på detta. Notera att jorden sedd uppifrån på detta vis roterar moturs.
Kartan nedan visar världens tidszoner. Studera den gärna och notera att en del länder inte alltid ligger i den tidszonen som är logisk (eller man tror). Notera också att en del länder har valt att lägga sig mellan två tidszoner och därmed har exempelvis UTC-5½ (bland annat Indien).
Alla länder har valt sin eller sina tidszoner. Kartan nedan visar hur fel ett land/område ligger i förhållande till sin astronomiskt korrekta tidszon.
Många tidszoner har fått namn för att vara mer beskrivande;
Datumlinjen är en virtuell linje som särskiljer två intilliggande kalenderdagar ifrån varandra. Datumet för den östra hemisfären (till vänster om datumlinjen) ligger alltid en dag före den västra hemisfären (till höger om datumlinjen).
Utan datumlinjen skulle en resenär som reser jorden runt "västerut" upptäcka vid hemkomsten att resan tagit en dag längre än vad de där hemma anser.
Fenomenet noterades första gången på 1300-talet men drabbade ändå besättningen på Ferdinand Magellans fartyg efter första jordenruntexpeditionen då de kom hem igen till Spanien 1522.
Ett kanske ännu mer känt exempel är den fiktiva karaktären Phileas Fogg i boken "Jorden runt på 80 dagar" av Jules Verne som vinner sitt vad trots att han tror att han är en dag sen tillbaka till London.
Datumlinjen skulle kunna ligga var som helst på jorden. Att den "ligger" där den ligger på ungefär 180 grader väst (eller öst) är främst av praktiska orsaker. Det är mest vatten här, få människor bor här och det är en motpol till 0-meridianen. Länderna i närheten av datumlinjen väljer själva vilken sida av den de vill tillhöra.
Att ha en dedicerad klocka vid navigationsbordet som är märkt med "OBS! UTC-tid" och alltid visar UTC-tid underlättar mycket.
OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan. |