OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Matematiken

Astronomisk navigation med hjälp av tabeller och formulär all ära men för den riktigt ambitiöse navigatören så är det inte ett alternativ. Då ska allt göras på egen hand. Här beskrivs kortfattat hur.

OBS! Detta avsnitt är absolut inget för den som inte fullständigt älskar matematik, miniräknare, formler, trigonometri och kanske lite programmering också.

Detta avsnitt är kontinuerligt under utveckling. Den dagen samtliga användbara beräknar är beskrivna häri kommer troligen aldrig att inträffa.

Lite matematikrepetition

Trigonometri med sinus, cosinus och tangens används i flera av de astronomiska beräkningarna. Följande illustration visar deras inbördes sammanhang gentemot en cirkel.

Prioriteringsreglerna är viktiga att känna till och använda vid beräkningar av uttryck. Regeln är att alltid använda reglerna i ordningen de anges nedan;

  1. Parenteser
  2. Potens
  3. Multiplikation och division
  4. Addition och subtraktion

Beräkna innehållet inom parenteser först utifrån de fyra reglerna ovan. Därefter appliceras reglerna på uttrycket där det som tidigare stod inom parenteserna nu är uträknat.

Minus och minus blir plus: 5-(-5)=10. Minus och plus blir alltid minus: 5+(-5)=0

Ska du räkna med en miniräknare eller någon programvara tänk då på och kontrollera följande;

  • De flesta beräkningar nedan omfattar vinkelenheter. Säkerställ att du använder rätt typ av grader vid dina beräkningar (grader, radianer eller liknande).
  • Ett vinkelvärde angett i grader konverteras till ett vinkelvärde genom; radianer = grader * pi/360. Det går således pi radianer på 360 grader.
  • I grader är sin(1) = 0,01745.
  • I radianer är sin(1) = 0,84147.

Nautikalalmanackan

Även denna tabell går att räkna ut. Beräkningarna är mycket omfattande och tämligen komplicerade.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa.
Sidan ändrades senast 2021-12-26 15:57 och är visad 433 gånger.