Det finstilta

Som alltid när man tränger ner i ett nytt kunskapsområde så finner man med tiden ett antal men och om som påverkar och förklarar detaljer som i de flesta fall och för de flesta är ointressanta. Här fångas en del av dessa upp för den intresserade rörande krökta ortlinjer, tidvatten samt astronomisk navigation på insjöar.

Krökta ortlinjer

När vi plottar ortlinjen (LOP) på vårt plottingblad så gör vi det som en rät linje. Men den är egentligen en del av en mycket stor cirkel och en cirkel är inte rak någonstans.

Önskar man så kan man justera även för detta fel. Felet ökar med intercept-avståndet och speciellt vid de högre höjderna (från cirka 80°). Den "stora cirkel" (tänk på principen) vi då plottar i form av ortlinjen har då en såpass liten radie att en rak ortlinje fort ger ett relativt stort fel gentemot cirkeln.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa.
Sidan ändrades senast 2021-12-26 15:58 och är visad 792 gånger.