Sight Reduction / Tabeller


NP401-bok från 1971.

Sight Reduction-tabeller finns i två former. Pub.249 "Air navigation" som i två böcker omfattar alla deklinationer upp till 29° vilket räcker för de flesta himla kroppar. Pub.229 "Marine navigation" som i sex böcker omfattar alla deklinationer upp till 90° och dessutom med fler decimaler angivna för ytterligare precision.

Sight Reduction - Publikation 249 - Volume 1 heter Selected Stars och finns i avsnittet Tabeller / Efemeridtabeller.

Det finns även en kompakt Sight Reduction-tabell som beskrivs längst ner i detta avsnitt.

Pub.249 / Air

Pub.229 / Marine

Pub.229 och Pub.249


Exempel Pub.229 / Klicka för förstoring.

Sight Reduction finns i två huvudsakliga varianter. Pub.229 med namnet Sight Reduction Tables for Marine Navigation samt Pub.249 med namnet Sight Reduction Tables for Air Navigation - även kallad för Rapid Sight Reduction då den är mindre omfattande och lite snabbare att arbeta med vilket gör att den ofta används även vid marin navigation.

Ingångsvärden till Sight Reduction-tabellen är LHA, graderna från den antagna latituden samt SAME/CONTRARY (om himlakroppen och navigatören har samma tecken på deklinationen).

Utgångsvärdena är Hc, d och Z.

Sight Reduction-tabellen är normalt uppdelad i flera böcker/häften/tabeller/band på grund av dess omfattning.

Pub.229 ges normalt ut i sex band om vardera 15° latitud-grader (för alla deklinationerna från 0° till 90°) och redovisar Hc med en decimal på minuten. Varje band omfattar drygt 300 sidor vilket ger totalt cirka 1300 A4-sidor. Pub.249 ges normalt ut i två band om vardera 40° latitud-grader (för solens samtliga deklinationer från 0° till 29°) vilket ger cirka 500 A4-sidor totalt och redovisar enbart hela minuter för Hc.


Exempel Pub.249 / Klicka för förstoring.

I praktiken är det inte många seglare som behöver alla Sight Reduction-tabellerna. Planerar man att inte segla söder om 45° eller norr om 60° så räcker det med SR-tabellen för latitud 45°-60°.

Sight Reduction-tabeller är olika omfattande och layoutade ifrån olika utgivare. Omfattning reglerar vilka deklinationer tabellerna omfattar. För solen räcker det med upp till 24°. För övriga himlakroppar kan en mer omfattande Sight Reduction-tabell vara nödvändig. Layouten är en smakfråga för hur lättanvänd tabellen är att slå i och läsa av.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMaSidan ändrades senast 2023-05-28 19:38 och är visad 578 gånger.