Inledning - Observationen


Observation på däck.

Sextanten är ett precisionsinstrument för att mäta vinklar med mycket stor precision. I och med dess precition (vilket krävs för en rimligt exakt position) ställs också stora krav på förhållandena vid observationen (främst väder- och siktförhållanden), sextanten (kalibrerad) och navigatörens kunskap och förmåga.

Observationer är ofta olika varandra i form av bland annat hur ljust det är, hur fartyget rör sig, vilken himlakropp det är, hur stor himlakroppen är och hur starkt himlakroppen lyser.

Sanna horisonten


Mångata med "oäkta" horisont.

En observation innebär att höjden (vinkeln) mellan den sanna horisonten och den valda himlakroppen mäts. Den sanna horisonten är vattenytan i horisonten ute till havs. Att använda en annan horisont kommer inte att ge en användbar observerad höjd.

Exempel på horisonter som inte är användbara är fastland eller öar, reflektioner i vattenytan eller en mångata (månen som lyser upp vattnet när det är mörkt). Ingen av dessa horisonter är "sann".

Efter observationen är gjord måste den observerade höjden rättas. Trots att den sanna horisonten har använts vid observationen är det inte den sanna höjden som erhålls. Denna kräver rättelser. Läs mer om hur och varför en observerad höjd rättas i kapitlet Höjdrättning.

Annan limb


Månen vid upper limb.

Solen vid lower limb.

Vanligast är att man "skjuter ner" himlakroppen och lägger dess underkant på horisonten med hjälp av sextanten och där observerar höjden. Detta kallas för "lower limb".

Beroende på vilka tabeller man har tillgång till så går det lika bra att "skjuta ner" himlakroppen en bit till så att dess överkant precis touchar horisonten underifrån. Detta kallas för "upp limb".

Särskilt för månen är detta användbart då månens olika faser gör ena eller andra limben omöjlig att observera.


Olika månfaser kräver olika limb.

Det går även att använda "middle limb" vilket är när man försöker lägga mitten på himlakroppen på horisonten. Detta är avsevärt svårare att lyckas med lika exakt som upper och lower limb.

Semidiameter


Semidiameter.

Alla himlakroppar ser ifrån jorden ut, om man tittar på dem med en tillräckligt bra kikare, som en platt skiva. De är naturligtvis en sfär (klot) men det syns normalt inte.

För att kunna hantera att olika limb används vid observationen finns himlakropparnas semidiameter (SD) redovisad i tabeller som används. SD är halva diametern (och skulle därmed även kunna benämnas som radien), redovisad som en vinkel, på den platta skiva himlakroppen har vid just den aktuella tidpunkten. SD tar inte hänsyn till om den platta skivan är delvis dold eller inte. SD utgår alltid från hela skivan vid den aktuella tidpunkten.

Solens SD varierar mellan cirka 16,3' i januari och 15,7' i juni. Månens SD är cirka 15' men varierar under året. Planeterna kan sägas ha en SD men den är mycket liten och justeras sällan för. Samtliga stjärnor är enbart en punkt då de observeras och har således ingen SD.

När går det inte att observera?

Molnigt

Är det molnigt så kan man inte få solen till att bli en ljusskiva i optiken och "skjuta ner" den till horisonten. Det är således omöjligt att observera en höjd då det är molnig.

Disigt

Är det disigt över vattenytan så att horisonten inte är skarp kan man inte "skjuta ner" himlakroppen och "lägga den" på horisonten. Det är således omöjligt att observera en höjd då det är disigt vid horisonten.

Oren horisont

Är horisonten oren, oftast på grund av land, så kan den inte användas. Det är mot en "land horisont" omöjligt att bedöma när himlakroppen lagts på horisonten.

Mörkt

Är det tillräckligt mörkt så syns inte horisonten. Att använda en reflekterande horisont ifrån exempelvis månen fungerar inte. Det är inte den sanna horisonten som syns i månljusgatan. Man kan således bara göra observationer dagtid då det är ljust eller inom ett visst tidsspann vid gryning och skymning då de ljussvaga himlakropparna syns samtidigt som horisonten syns. Det är således omöjligt att observera en höjd mitt i natten.

Grov sjö

Rör sig båten mycket är det på en mindre båt i praktiken omöjligt att lyckas göra en exakt observation av en höjd. Man kan inte stå så still och stabilt som krävs. Vågorna är troligen så höga att det är svårt att se den "sanna" horisonten vid det ögonblick man behöver. Horisonten man använder måste ligga ett antal distansminuter bort för att observationen ska bli korrekt. Det är således, nästan, omöjligt att observera en höjd vid grov sjö.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-05-02 07:40 och är visad 442 gånger.