Det är inte alltid klart väder så att både solen och horisonten syns tydligt. Under vissa förutsättningar går det ändå att göra observationer som är användbara. Exempelvis genom rätt bruk av filtren och genom att observera andra himlakroppar.
Är det disigt eller endast lätta moln på himlen så kan man ofta med rätt filter nedfällda ändå se solen genom diset som en tydlig ljus skarp skiva. En sådan dag kan man behöva ha markant olika mycket filter mot solen och mot horisonten.
Ljussvaga himlakroppar kan vara mycket svåra att finna genom optiken. Försök då hitta dem med ögonen först. Använd inga filter alls. Och skjut sedan ner den som "vanligt".
Månen är ett gränsfall här vad gäller filter. Månljuset kan vid vissa gryningar och skymningar vara så starkt att lite filter behövs mot månen.
Det finns tusentals stjärnor på himlen och att särskilja dem åt är svårt även om navigationsstjärnorna normalt är de som lyser starkast. En metod för att välja rätt stjärna när man tittar på den i sextanten är att innan man tar fram sextanten beräkna vilken ungefärlig höjd den ska ha vid den tiden du planerar att göra observationen. Du kan också beräkna i vilken kompassriktning stjärnan finns. Några minuter innan den tiden du har beräknat höjden och kompassriktningen för ställer du in sextanten på den beräknade höjden. Därefter kan du i den beräknade kompassriktningen börja leta efter en stjärna i optiken. Då du hittar en relativt ljusstark stjärna är det säkert rätt och du justerar nu på nonievredet så att stjärnan touchar horisonten, du gungar sextanten och observerar sedan höjden och tiden.
OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan. |