Sanna middagen

"Sanna middagen" är den tidpunkt då himlakroppen vi beräknar står som absolut högst på himmelen för den position där vi befinner oss.

Att räkna ut tidpunkten för "sanna middagen" underlättar bland annat observationen för Middagslatituden då man inte behöver göra så många observationer under lång tid för att finna ut när solen står som högst. Istället beräknar man den ungefärliga tidpunkten och endast ett fåtal observationen krävs.

På engelska benämns detta ofta som "meridian passage" eller "noon" som är den tidpunkt himlakroppen befinner sig på en viss meridian. Tabellerna för detta utgår alltid ifrån noll-meridianen.

Arbetsgång - Solen

Bara för att det är solen; Gör inte misstaget att tro att detta inträffar klockan 12:00Lokal eller ens nära denna tid. På grund av tidszonernas utbredning och olika länders beslut är felet mot klockan 12:00Lokal nästan alltid direkt märkbart och ofta stort eller mycket stort (upp till flera timmar).

I nautikalalmanackan slår vi upp dagens datum och läser av när solen passerar 0-meridianen (Meridian Passage). Därmed så vet vi när solen står som högst ovanför Greenwich.


I detta exempel är datumen den 28:e augusti, 2000, vilket ger oss en meridian passage klockan 12:01UTC.

Vi tar fram vår APLong. Om vi utgår ifrån död räkning eller en GNSS-position är valfritt.

I detta exempel är vår APLong W20°16,4' som vi använder som ingångsvärde i Ovandlingstabellen - Vinkel till tid.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-05-04 16:21 och är visad 310 gånger.