Måndistanser


Måndistanser (lunar distances / longitude by lunar distans) är den mest använda metoden för att fastställa longituden innan man hade exakta klockor med på fartygen.

Och... Det är lika bra att säga det direkt. Det publiceras inga "officiella" tabeller för måndistanser längre. Det krävs därför avancerad matematik för att använda metoden! Men av historiska skäl är det väldigt roligt att åtminstone ha en förståelse för den!

Måndistanser var den metod som konkurrerade med John Harrissons kronometer-ur i tävlingen om Longitud-priset. Måndistanser fick ut en del av prissumman men med tiden visade sig metoden vara underlägsen mot att navigera med hjälp av klockan. Metoden ger inte alls samma precision i positionsbestämningen samt att den är krångligare att utföra då den i princip, bland annat, kräver tre navigatörer som mäter tre olika vinklar samtidigt och sen utför tämligen komplicerade beräkningar.

Metoden


Tre vinkelmätningar (klicka för förstoring)

Metoden med måndistanser bygger på att ta fram GMT (Greenwich Mean Time) oavsett var observatören befinner sig. Är tiden, GMT, känd kan både longitud och latitud bestämmas utan att man behövde känna till den lokala tiden ombord. Den lokala tiden ombord får man också ut genom metoden om än inte särdeles exakt.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.





Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa



Sidan ändrades senast 2023-05-02 11:31 och är visad 299 gånger.