OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang; |
Denna metod utgår ifrån att Polstjärnan "alltid" ligger (mycket nära) rakt över den geografiska nordpolen. Därmed kan den relativt enkelt användas för att erhålla en latitud.
"Alltid" är relativt. Allt i universum rör på sig. Detta gör att polstjärnans läge exakt över den geografiska nordpolen inte är så exakt som vi kunde önska. Dessutom förändras läget kontinuerligt. Därmed så krävs en tabell för att kunna använda polstjärnan för navigation.
Tyvärr finns det inte och kommer inte finnas någon "polstjärna" på södra halvklotet under vår livstid. Därmed fungerar denna metod enbart på de delar av norra halvklotet där Polstjärnan är identifierbar vid gryningen eller skymningen då horisonten fortfarande är synlig.
Polstjärnan har många namn; Polaris, North Star, Pole Star, Alfa Ursae Minoris, Stella Maris med flera.
Det finns övningsuppgifter för Polstjärnan för den som önskar öva;
Genom samma typ av enkla geometri som för middagslatituden kan vi beräkna vår latitud med hjälp av en höjdobservation till polstjärnan.
OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan. |
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa. |