OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Interceptmetoden - Planeterna

Då man mitt på ljusa dagen ser en "stjärna" någonstans på himlen, så rör det sig med all säkerhet om en planet och med all sannolikhet så är det Venus eller Mars. Hur bra man kan se dem beror huvudsakligen på hur långt ifrån solen de befinner sig. Med hjälp en planet kan en bra ortlinje erhållas!

De planeterna vi kan använda oss utav är de som relativt ofta är synliga om man vet var man ska leta efter dem. De är Venus, Mars, Jupiter och Saturnus.

Den stora fördelen med att planeterna kan vara synliga under dagtid är att man då direkt kan få ett läge tillsammans med solen, kan i verkligheten innebära problem. Även om man vet att de måste finnas däruppe någonstans på himlavalvet, så tröttar man snart ut sina ögon med att leta över himlavalvet utan att kunna hitta dessa ytterst små ljusfläckar. Gå därför gärna igenom avsnittet Stödmetoder/Räkna baklänges om du inte redan har gjort det.

Det finns övningsuppgifter för Planeterna för den som önskar öva;

Fördelar

  • Ortlinjer från planeterna kan enkelt och direkt kombineras med en ortlinje från solen och ge en direkt position.

Nackdelar

  • Planeterna är ljussvaga och är inte alltid synliga på dagen eller svåra att finna.
  • Viss träningen krävs för att identifiera/hitta en planet på himlavalvet.

Principen

Principen för planeterna är i praktiken den samma som för en solhöjd. Den enda skillnaden ligger i att rättningen av höjdobservationen sker på ett något annorlunda vis. För planeterna är det ofta omöjligt att särskilja på upper eller lower limb. Man ser därför, på samma vis som för en stjärna, planeterna som en punkt. Med en mycket skarp optik kan möjligen en "skiva" observeras. Då ska man eftersträva "center limb" om man inte har särskilda tabeller för den aktuella planets limb.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa.
Sidan ändrades senast 2022-12-01 21:41 och är visad 1499 gånger.