OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Måndistanser


ezLunars tabell för måndistanser

Måndistanser (lunar distances / longitude by lunar distans) är den mest använda metoden för att fastställa longituden innan man hade exakta klockor med på fartygen.

Och... Det är lika bra att säga det direkt. Det publiceras inga "officiella" tabeller för måndistanser längre. Det krävs därför avancerad matematik för att använda metoden! Men av historiska skäl är det väldigt roligt att åtminstone ha en förståelse för den! Att behärska den fullt ut kräver mycket av dig som navigatör!

Måndistanser var den metod som konkurrerade med John Harrissons kronometer-ur i tävlingen om Longitud-priset. Måndistanser fick ut en del av prissumman men med tiden visade sig metoden vara underlägsen att navigera med hjälp av klockan. Metoden ger inte alls samma noggranhet i positionsbestämningen samt att den är krångligare att utföra då den i princip kräver tre navigatörer som mäter tre olika vinklar samtidigt. Formella tabeller för måndistanser slutade att publiceras 1905.

I programvaran ezLunars från EZ Celestial finns måndistanser med för den som önskar att utforska denna metod närmare.

Metoden


Tre vinkelmätningar (klicka för förstoring)

Metoden med måndistanser bygger på att ta fram GMT (Greenwich Mean Time) oavsett var observatören befinner sig. Är tiden, GMT, känd kan både longitud och latitud bestämmas utan att man behövde känna till den lokala tiden ombord. Den lokala tiden ombord får man också ut genom metoden om än inte särdeles exakt.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.


Sidan ändrades senast 2021-03-07 15:51 och är visad 320 gånger.