OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Kompasskontroll

Kompassen som navigationsredskap används allt mindre trots dess fördelar att alltid, och utan krav på elektricitet, visa vart norr är och båtens kurs.

Kompassens nackdel är att den är behäftad med två fel;

  • Missvisning som beror på oregelbundenheter i jordens magnetfält och det faktum att den magnetiska nordpolen inte ligger på samma plats som den geografiska. och deviation. Dessutom förändras magnetfälten över tid och den magnetiska nordpolen flyttar på sig.
  • Deviation som beror på magnetfält ombord som stör kompassen. Dessa förändras också över tid beroende och påverkas av var man har stuvat saker, ström i kablar, närliggande elektronik och liknande.

Med kunskaper i astronomisk navigation kan kompassen lätt kontrolleras så att summan av felen (missvisning och deviation) blir kända. Därefter kan man framställa en deviationstabell och om man vill och kunskapen finns justera sin kompass så att felen minimeras. Att justera sin kompass på egen hand är svårt. Att anlita en auktoriserad kompassjusterare är därför rekommenderat i de flesta fall om kompassen har stora fel.

Metoden

Denna metod kan användas ute till havs utan land i sikte. Den ger också ett avsevärt bättre resultat än vad som kan erhållas med hjälp av en vanlig navigator (som ger position, kurs och fart). Likaså fungerar metoden även om vattnet strömmar på grund av tidvatten eller någon havsström.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa.
Sidan ändrades senast 2021-12-26 15:56 och är visad 808 gånger.