OBS! Du är inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang. Du kan enkelt skapa ett konto och teckna ett abonnemang;
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.

Klockkontroll

Att kontrollera sin klocka med hjälp av astronomiska navigation är möjligt men ger endast en indikation om klockans funktion. Astronomisk navigation förutsätter, med undantag för måndistansmetoden, att en exakt och korrekt uppgift rörande UTC-tid finns tillgänglig för navigatören.

Det finns flera metoder för att göra en "grov" kontroll av klockan. Att använda någon av dessa metoder för att "ställa klockan" och lita på tiden är inte direkt lämpligt. Men har man ingen annan möjlighet så vad gör man?

Måndistansmetoden

Med hjälp av måndistansmetoden kan en tämligen korrekt tidpunkt erhållas för då måndistansobservationerna gjordes. Notera att måndistansmetoden bland annat kräver tre samtidiga observationer, en komplicerad rättning av en av observationerna och tabeller som är svåra att få tag på. Den är således inte särskilt praktiskt användbar.

Tid för gryning och skymning

Denna metod bygger på att i förväg beräkna tiden för skymning och gryning för en himlakropp (oftast solen) för en bestämd position. Exakt i det ögonblick då himlakroppen passerar horisonten får man en indikation rörande tiden.

Metoden bygger på hur exakt gryningen och skymningen kan observeras. Noggrannheten med denna metod är normalt inte bättre än 2 till 5 minuter. Denna metod kräver ingen sextant.

Höjd vid en viss tid

Om en sextant finns tillgänglig, och det gör det så klart!, kan motsvarande metoden ovan användas men egentligen när som helst under dygnet då den aktuella himlakroppen är observerbar ihop med horisonten så att en exakt höjdobservation är möjlig.

Arbetsgången är;

  • Välj en tidpunkt.


OBS! Då du inte inloggad eller saknar ett aktivt abonnemang visas eventuellt inte hela innehållet på denna sidan.
Logga in med ditt användarkonto. | Skapa ett användarkonto. | Teckna ett abonnemang.
Innehållet på denna sida är upphovsrättsskyddat. Innehållet får användas (läsas, sparas och skrivas ut) för eget personligt bruk men inte kopieras eller distribueras för användning av annan person eller organisation utan skriftligt godkännande från KoyMa.
Sidan ändrades senast 2022-12-17 23:23 och är visad 817 gånger.